Our Para 79 House Approvals ...

Hughes Planning LLP has unrivalled experience and expertise in successfully obtaining planning permission for Para 79 houses in different parts of the country, including sites within the Green Belt and in Areas of Outstanding Natural Beauty. To date, the practice has been instrumental in successfully obtaining planning permission for 13 no. Para 79 houses and is acting as Planning Consultant on a number of new schemes.

As part of our successful approach, at the very outset of a proposal and well before any design work is initiated, we visit all prospective Para 79 house sites and undertake a development appraisal to advise our clients as to whether there is a realistic chance of success in obtaining permission for a new dwelling under the provisions of criterion (e) of para 79 of the NPPF, based on our experience in this field of planning.

 

SULBY, NORTHAMPTONSHIRE

We have just obtained planning permission from Daventry District Council for a new Para 79 house on a former RAF base in Northamptonshire designed by Hawkes Architecture in liaison with Squires Young Landscape Architects.  The architectural design of the house and associated landscape and ecological enhancements were sensitive to the defining characteristics of the site comprising a woodland largely of Ash.  One of the former RAF buildings remaining on the site is to be converted and used for ancillary purposes as part of the approved scheme.  The Council voted (almost) unanimously in favour of the scheme which they considered to be of exceptional quality and innovative in its nature of design, guided by a positive review by the OPUN Design Review Panel who considered the design approach to be sensitive and compelling, providing a logical narrative of the scheme.

 

FRILSHAM LIME QUARRY, THATCHAM, BERKSHIRE

Planning permission has recently been obtained (May 2018) from West Berkshire Council for a new Para 79 house located in a former lime quarry in the North Wessex Downs AONB. The design narrative for this Para 55 house celebrates the principal defining characteristic of the site, a semi-circular lens shaped former quarry. The location of the 770m² dwelling continues and completes the circle, naturally containing a more controlled garden. The natural character of the landscape outside the quarry is left to naturalise, creating a contrast between these landscaped spaces.

The combination of the proposed technologies, which are bespoke to this dwelling, was considered to constitute the truly innovative standard helping to raise standards of design in rural areas. In addition, the proposals demonstrated outstanding qualities of energy efficient measures, which were considered to represent a genuinely exemplar scheme, whose methods and ideas can be utilised in future builds in order to achieve higher levels of sustainability and energy efficiency.

 

WHITE CLIFFS OF DOVER, KINGSDOWN, KENT

Planning permission has successfully been obtained at appeal for a new Para 55 house located on the White Cliffs of Dover and in the Kent Downs AONB and Heritage Coast. The principal design concept, for both landscape and building proposal, comes from the two distinctive landscape characters east and west of the site. The strategy was to stitch the site and building into the grassland landscape and chalky clifftops. The curved building form provides south facing amenity space and allows seascape views out to both the east and west. Along the inside of this design the internal curve facade integrates a 'solar wall’ which provides warm air to be fed into the MVHR system, thus reducing the heating requirements of the house.  This significant approval won on appeal has been covered in the national planning press - click here to read more.

 

ravenstone, buckinghamshire

Para 55 house in the countryside near Milton Keynes.  A collaborative design between AR Design Studio and Landscape Architects Ibbotson Studios transformed an overgrown paddock into a striking contemporary home for a couple with a passion for motor cars. Floating above a pond, the house sits within a beautifully enhanced private garden incorporating meadows, a reed bed and orchards which are all informed by the local history.

 

SPINNEYS, WARWICKSHIRE

Located in Stratford-on-Avon, this proposal was for the replacement of an existing dwelling in addition to a a second 'Para 55 house' on the site. The proposals therefore had to create a suitable and harmonious setting for each dwelling while only one of the dwellings was required to meet the exacting standards of para 55 (bullet point 4).

 

BROOKS BARN, WEST SUSSEX

Currently under construction, the design concept for this new Para 55 house responds and relates to the existing stable building, situated on a discreet tree-lined sloping site. The central component of the design is an irregular shaped building over two floors, which blurs the lines between walls, soffits and roof. The design reinterprets the way in which traditional building features are constructed in an architecturally innovative and interesting way. In addition, significant landscape and ecological enhancements are proposed.

 

FLIGHT FARM, GLOUCestershire

The proposed Para 55 dwelling sought to retain the two distinct open clearings found on the site and enable the new dwelling to enjoy views into those clearings rather than occupying them. The conceptual design is derived from a combination of the site’s historic past, connection to quarrying and baking lime for mortar. Flight Farm’s main characteristic is the 11.7m chimney with a circular skylight which sits beside the main body of the house.

 

echo barn, kent

Completed in 2017, this large family home approved under Para 55 adjacent to listed farm buildings, was built on a disused agricultural plot in the Kent countryside. The veil of louvres wrap around the main house and give the sense that this may still be an agricultural barn. Two single storey timber and mathematical tiled barns define a public courtyard on entering the site and a private courtyard on the south east side of the house. The PV-T panel mounted on the roof harness solar energy as electricity and heat. The heat is extracted and dumped beneath the Para 55 house into the Earth Energy Bank, inter seasonal heat store which will heat the house during the winter months. The electricity is used on site and stored in a battery to be used during peak hours in the evening.

 

VIEWPOINT, SURREY

Currently under construction, this innovative 6,500²ft eco-house in the Metropolitan Green Belt and High Weald AONB. This Para 55 project also represents the first consent under paragraph 55 of the National Planning Policy Framework, secured on appeal.  Proposed to consolidate a commercial stud farm with a pioneering new low carbon family home. The landscape enhancement to the site will knit the 109 acre site back into the wider AONB and will improve the setting of the replacement dwelling.

 

FURROWS, NORTH YORKSHIRE

Currently under construction, this Para 55 house will form a new landmark between the village settlement and the wider agricultural setting. The design concept bears reference to traditional ploughing techniques and the first floor box, containing the main living area, references the simple forms and materials of agricultural buildings visible in the wider landscape. The innovative design features a PV-T system and an Earth Energy Bank which enables vast amounts of summer solar energy to be stored. Furrows will be off-grid 85% of the time and still export enough electricity to run two further houses.